maanantai 18. huhtikuuta 2016

Lahjasukusoluvalintoja

Meillä edelleen odotellaan. Odotellaan yritystä saada uutta, toisenlaista odotusta käyntiin. Elämä on yhtä jatkuvaa odottamista, siltä on viime aikoina tuntunut hyvinkin vahvasti. Klinikalta ei ole kuulunut vielä mitään. Viime käynnillä sanottiin, että pääsiäisen jälkeen biologi soittaa siittiöiden tilaamiseen liittyen, mutta puhelin on pysynyt aivan hiljaa tämän osalta. Toki käsite "pääsiäisen jälkeen" on aika laaja, kun mitään viimeistään tiettyyn aikaan mennessä-päivää tai viikkoa ei luvattu, enkä sitä tajunnut kysyäkään.

En tiedä, milloin pääsen yrittämään. Siitä ei ole tällä hetkellä minkäänlaista hajua. Ainoa mitä tiedän on se, että tämä juuri meneillään oleva kierto meni hukkaan. Kun aukiolotutkimus tehtiin ajattelin, että mullahan voisi olla hyvätkin mahdollisuudet raskautua, kun inseminaatio tehtäisi seuraavaan kiertoon. Olen jostain lukenut, että tutkimus niin sanotusti puhdistaa munatorvia ja sillä voi olla positiivinen vaikutus, en sitten tiedä kuinka paljon asia lopulta vaikuttaa onnistumismahdollisuuteen. Mutta ehkäpä yhden tai parin kierron viivästys ei hirveästi rööreille hallaa tee. Täytyy vain yrittää ajatella positiivisesti ja pysyä toiveikkaana. Nyt ollaan jo hyvin lähellä, olen jo koko tänä alkuvuonna saanut harpattua niin monta askelta lähemmäksi sitä konkreettista yritystä, etten kyllä valita.

Toiveenani olisi, että seuraava kierto voisi olla se ensimmäinen yrityskierto. Jospa biologi olisi yhteydessä vielä ennen vappua. Voinpa siis tilanteen ollessa tämä nauttia vappuna aivan huoletta juustoja ja kuoharia. Mieluusti olisin jättänyt ne kyllä pois vappupöydästä, jos piinapäivät olisivat sattuneet jo tälle ajankohdalle. Mutta jospa juhannuksen menu olisi sitten jo hieman erilainen. Joko piinapäivien tai onnistumisen myötä :)

Yksi asia jota olen kovasti ihmetellyt on se, ettei multa olla klinikalla missään vaiheessa kysytty minkäänlaisia toiveita luovuttajan suhteen. Kukaan ei ole kertonut esimerkiksi mahdollisuudesta vaikuttaa siihen, minkä näköiseltä luovuttajalta voisi siittiöitä saada (silmien ja hiusten väri, pituus). Ei sillä, että ulkonäöllä olisi niin väliä, kyllä jo tässä vaiheessa se lapsi on kaikista tärkein riippumatta siitä, saako hän siniset vai ruskeat silmät tai kuinka paljon hänelle pituutta mahtaa siunaantua. Tie tähän pisteeseen jossa nyt olen, ei ole ollut aivan lyhyimmästä ja helpoimmasta päästä. Ensin sähläys oman luovuttajan kanssa. Sitten päätös klinikalle siirtymisestä, yhteydenotto, psykologikäynti ja tiedon odottelua siitä, antavatko he minulle hoitoja lainkaan. Lisänä vielä perinnöllisyydenselvittelyrumba. Jotenkin kaiken tämän jälkeen on alkanut yhä enemmän ajattelemaan ja pitämään vielä entistäkin tärkeämpänä, suurempana asiana vain sitä lopputulosta. Häntä, joka odottaa kunhan lopulta pääsen maaliin. Hän, joka on niin valtavan rakas, odotettu ja toivottu. Ne hetket, kun olen odottanut seuraavaa askelta ja elänyt epätietoisuudessa siitä, eteneekö koko projekti enää seuraavalle tasolle, ovat olleet välillä hyvinkin raskaita. Mikään ei ole ollut itsestäänselvää. Mikään muu kuin se, kuinka paljon haluankaan todella olla äiti. Silmien värit ovat pieni asia tällaisen rinnalla.

Mutta oudolta tuon asian huomiotta jättäminen tuntuu siitä syystä, että olen lukenut esimerkiksi monen naisparin blogeista mahdollisuuksista lahjasiittiöiden luovuttajan valintaan. Osalta näitä toiveita on tiedusteltu klinikan henkilökunnan toimesta jo ensikäynnillä, ja niitä on voinut kirjata ylös niin halutessaan. Itse en ole kuullut mistään tällaisesta edes puolikasta sanaa mainittavan. Tai sitten tämä on asia, jota ei itsellisten naisten kohdalla samalla tavoin jostain syystä korosteta. Klinikkakohtaisia eroja kai tässäkin saattaa olla, mutta on mielenkiintoista nähdä, missä kohtaa minulta asiasta kysellään. Jos kysellään. Vai soittaako biologi vain kertoakseen, että siittiöt ovat nyt saapuneet ja voit nyt tulla hakemaan satsin kyytiin, enkä saakaan tietää muuta. Tottakai otan vastaan sen mitä annetaan - kuten sanoin, en ole ajatellut mitään ulkonäkövaatimuksia tai kriteerejä. Olisi vain mukava saada samat tiedot mitkä muutkin saavat, että tietäisin noin suurinpiirtein millaiset ulkonäköpiirteet lapselleni / lapsilleni on odotettavissa.

Tähän kiertoon siittiöt eivät nyt joka tapauksessa ehdi, sillä ovulaatiota pitäisi alkaa metsästämään jo vajaan viikon kuluttua. Elän siinä käsityksessä, että niiden saapuminen kestäisi noin parin viikon ajan. Jatketaan siis odottelua. Kohta asiat selvinnevät mitä tuleman pitää. Jaksaa jaksaa vielä vähän :)

6 kommenttia:

 1. Ole ehdottomasti yhteydessä klinikalle heti, sillä heidän pitää ehtiä saamaan sulle siittiöt tähän kiertoon. Pääsiäisestä on jo aivan liian pitkä aika. Klinikalla on käynyt virhe kun ovat noin sut unohtaneet.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä! Soita klinikalle saman tien, jotta ehtisit tähän kiertoon yrittämään!

  VastaaPoista
 3. Heippa "törmäsin" blogiisi sattumalta. Mutta meidän klinikka käyttää ensisijaisesti suomalaisten luovuttamia siittiöitä (joten tavara on siellä jo valmiina, eikä ole toimitusaikoja) mutta tosiaan meiltäkin ensikäynnillä jo kyseltiin toiveet/kriteerit ja heti seuraavana päivänä tuli puhelu, että luovuttaja olis löytynyt. Ota ihmeessä yhteyttä omaan klinikkaasi Ja onnea yritykseen! :)

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Samaa mieltä kuin edelliset; yhteys klinikalle kannattaa ottaa ja kysellä sieltä näiden asioiden perään. Joka tapauksessa kyseessä on tärkeä asia ja lisäksi maksavana asiakkaana olet oikeutettu myös palveluun :)

  Jos totta puhutaan, niin ihmettelen suuresti klinikkasi touhua. Itse olen törmännyt toistuvasti siihen, että asiakkaan mielipiteitä kartoitetaan (esim. tanskalaista vai kotimaista ja sitten nuita ulkonäöllisiäkin alustavasti kysellään), vaikka toki esiin tuodaan myös se ettei kaikkia toiveita voida välttämättä täyttää. Meiltäkin toiveet tiedusteltiin sukusoluneuvonnassa ja Nipsun tapaan seuraavana päivänä ilmoitettiin millainen luovuttaja on valikoitunut. En äkkiseltään tiedä missä asioit, mut itse Väestöliitolla on tottunut niin sujuvaan ja nopeaan palveluun sekä selviin säveliin, et tuollainen lehdellä odottelu ja epävarmuuden jatkuminen saisi minut hermostumaan ja harkitsemaan klinikan vaihtoa. Tai sit seksuaali- ja lisääntymisterveyden ammattilaisena olen vain vaativa (=se hankala?) asiakas.. :D

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista! Vastaan kaikille nyt näin yhteisesti :) Tosiaan hieman ihmettelen, mikä käytäntö näissä meidän klinikalla on, jos noin tarkkaan on teiltäkin näistä luovuttajakriteereistä kyselty. Soitan klinikalle heti vapun jälkeen ja kyselen siittiöiden tilauksen perään. Kaikki tarvittavat tutkimukset ja muut selvitykset on kuitenkin jo tehty, joten kyllä tässä täytyy jo päästä niin sanotusti tositoimiin. Voihan se olla jokin vahingossa tapahtunut unohduskin, mutta toivottavasti asia selviää pian. Kyllä nyt kohta alkavaan uuteen kiertoon on saatava yrityskerta, kauemmin en ilman lisäselvityksiä suostu odottamaan :)

  VastaaPoista