sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Hellepäivän herkkuja: Neljän hedelmän smoothie ja raparperirahkaa

Kuten niin monena muunakin kesänä, myös tänä vuonna pähkäilin pitkän aikaa, mistä löytäisin raparperia mahdollisimman ison kasan. Sellaisen, josta riittäisi pidemmäksikin aikaa. Tähän asti joku on aina tuonut sitä joko omalta tai jonkun tuttujen pihoilta, Joensuussa sitä on saatavilla ihan omastakin takaa mökiltä mutta täällä pääkaupunkiseudulla tarjontaa on ollut melko vähänlaisesti. Reilu viikko taaksepäin tein kuitenkin löydön Prismasta ja myöhemmin myös S-Marketista, nappasin hyllystä isot niput mukaani ja tein tämän kesän ekat raparperiherkut. Raparperi on niin ihanaa, maukasta ja sopii monenlaisiin juttuihin loistavasti.

Kuorin kolme isoa vartta, pilkoin paloiksi ja keitin pehmeäksi, lisäsin keitinveteen vähän sokeria tasoittamaan raparperin kirpeyttä. Kannattaa varoa, etteivät palaset pääse hajoamaan veteen, sillä silloin niitä on vaikea saada siivilöityä ja ihana maku hukkuu lähes kokonaan pois. Sitten vain purkillinen vaniljarahkaa ja pari desiä ripauksella sokeria maustettua kermavaahtoa sekaisin, ja jäähdytetyt, hienonnetut raparperit mukaan. Koristeeksi sopii tuore mansikka tai mikä tahansa muu marja.

Johtuu varmasti aika suurilta osin kesän lämpöisistä ja varsinkin näistä hellepäivistä, kun mulle iskee järjetön himo kaikkeen raikkaaseen ja kylmään. Sen joka aamuisen kaurapuuron syömisen sijaan pilkon usein herkkulautasen tuoreista marjoista ja hedelmistä tai vaihtoehtoisesti teen niistä ison lasillisen smoothieta erilaisin variaatioin.

Tuoretta ananasta, banaania, mangoa ja papaijaa. Kahta jälkimmäistä tulee ostettua aivan liian harvoin. Etsin alunperin passionhedelmää, mut korvasin papaijalla eikä harmittanut jälkeenpäin :) Vähän turkkilaista jogurttia sekaan ja blenderiin.


Meillä on parvekkeen kesäsisustuskin valmistumassa hyvää vauhtia. Toiset hoitavat nämä hommat jo alkukeväästä kun taas täällä se on jäänyt vähän turhan myöhäiseksi. Mut vielähän tässä ehtii. Istutin ensimmäistä kertaa täällä asuessani muutamia hyötykasveja, koska mikäs sen parempaa lähiruokaa kuin omasta penkistä poimitut salaatit, tomaatit, mansikat, yrtit ja chilit. Salaatit ottivat vähän takapakkia: Samantien kun pientä lehteä alkoi puskemaan mullasta, kävivät kissat aterioimassa ne heti sillä hetkellä. Istutin uudet ja nyt täytyy olla parvekkeella vahtimassa niiden ulkoilua että saadaan joskus salaattitarjoilu ruokapöytäänkin asti. Jos joltakin löytyy vinkkejä miten kasveja voisi suojata, otan niitä vastaan mielelläni. Chilin puolesta tuskin tarvii hirveästi pelätä, on sen verran tymäkkää ainakin siemenpakkauksen mukaan, että saa itsekin olla varovainen sen kanssa sitten aikanaan ettei tule käyttäneeksi liikaa kerralla. Saatan laittaa vielä perunaakin saaveihin, kunhan ensin selvittelen vieläkö tänä kesänä ehtii vai jääkö ensi kevääseen. Kyllä se viljely onnistuu kaupunkilaisellakin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti