perjantai 9. kesäkuuta 2017

Hutiajoituksia

Kuten arvasin, tästäkään kierrosta ei tärppiä saatu, mikä ei sinänsä tullut yllätyksenä. Onhan näitä pettymyksiä jo jonkin verran takana, joten minnekään valtaviin korkeuksiin en enää odotuksiani asettele.

Aloin kerrata tätä viimeisintä ja sitä edeltänyttä yritystä uudelleen. Molemmilla kerroilla olen luottavaisin mielin tehnyt ennakko-oletukset kiertojen pituuksista sen perusteella mitä ne ovat viime aikoina olleet, eli jo muutama kuukausi on tietyn kaavan mukaan menty. Ovulaatiotestejäkin on käytetty, mutta se on joskus joissakin kierroissa melkoista hakuammuntaa tulostulkintoineen - jotain saattaa missata kierroissa, joissa ottamani testikuva sattuu vääränä päivänä olemaan epätarkka. Kun se sitten on heilahtanut tai muuten vain sumea, ja kierto vain etenee ja etenee, on mahdollisen karkurioviksen pelossa pakko toimia mielummin vaikka vähän aiemmin kuin myöhässä tai ei ollenkaan. Näin kävi nyt, edellinen kertakin jälkeenpäin arvioiden taisi suistua totaalisesti puihin. Luteaalivaihe on aina, siis aina (lukuunottamatta Letrozol- ja Pregnylkiertoja) sen 14 päivää. Siitä on sitten aikanaan helppo päätellä ovulaation ajankohta, mutta siinä vaiheessa kun kp 1 saapuu, tulee tieto toki jo auttamattomasti myöhässä.

Tässä kierrossa homma hoidettiin vain yhtenä päivänä, kp 16. Tällöin testasin ovulaatiota Raskauskeijun puikkotestein, jotka olen juuri mulle hyväksi ja helpoimmaksi testivaihtoehdoksi (Clearbluen digitestien ohella) todennut. 100 prosenttista varmuutta en saanut tuloksesta mutta päättelin, että koska kierto on ihan varmasti 30 päiväinen kuten edellinenkin eikä se siitä enempää pitene, on nyt sopiva hetki ja pyysin luovuttajan käymään. 100 prosenttinen varmuus oltiin kuitenkin saatu sille, ettei ovulaatiota tapahtunut aiemmin.

Uuden kierron oletettu alkamispäivä on tänään, mutta mitään ei ole kuulunut. Toki se ehtii vielä alkamaan, onhan päivää jäljellä vaikka ja kuinka... Yleensä vuoto alkaa kuitenkin viimeistään jo aamupäivällä joten todennäköisesti tänään ei ole mitään uutta odotettavissa. Tästä päätellen ovulaatio ei tapahtunut ainakaan kp 16 vaan hyvin todennäköisesti kp 17 tai 18. Satunnaisista alavatsavihlonnoista voisi päätellä, että viimeistään sunnuntaina alkaa siis tapahtua. Eli kierrot ovat alkaneet taas elää ihan omaa elämäänsä, ikävästi heitellä päivällä tai parilla mikä muuten ei ole vakavaa, mutta tätä vauvaprojektia juuri minun kohdallani se kyllä haittaa.

Nyt mietin ajoitusta. Olen joskus kulutellut aikaani siittiöiden elinikää googletellen ja monessa paikkaa niiden on kerrottu elelevän parhaimmassa tapauksessa jopa kuusi päivää, minkä lääkärikin aiemmin klinikalla vahvisti. Siis 2-6 päivää, tietenkin elinaika on kai riippuvainen siittiöiden laadusta. On kuulema parempikin että siittiöt saavat hetken aikaa odotella munasolua kohdussa, mikä saattaa vielä osaltaan parantaa niiden toimivuutta. Jos oletetaan, että siittiöt jaksavat sinnitellä kuuden päivän ajan, ei ovulaation ajankohdan luulisi olevan niin tärkeä seikka. Niiden paripäiväisten kanssa onkin sitten toinen juttu. Mutta jos ne tavoittaa kohdun kp 16, niin eikö vielä 18 päivänäkin tapahtuvan ovulaation pitäisi mahdollistaa raskauden alkaminen. Tietysti tässäkin pätee yksilöllisyys, eikä tähän(kään) oikeaa vastausta voi yleisellä tasolla antaa. Toisilla tämä yksinkertaisesti vain vaatii tarkan ajoituksen ja joillakin, niillä onnekkaammilla riittää kun osuu vähän sinnepäin. Toisaalta on lohdullista tietää, että näiden epäonnisten yritysten jatkumolle voi olla syy niinkin pienessä virhetekijässä kuin ajoituksen väärinarvio. Mutta väkisin siitäkin huolimatta tulee mielenpäälle kysymys, että voiko se ihan oikeasti olla niin hiton tarkkaa, että yritys on osuttava just siihen hetkeen kun munasolu on joko irronnut tai ihan pian irtoamaisillaan. On niin paljon naisia, jotka eivät koskaan ole nähneetkään ovulaatiotestitikkua, mutta siitä huolimatta lisääntyminen käy kuin tanssi. Tai sitten ainakin osalla heistä kierrot ovat niin päivälleen säännölliset, että ovulaatio on yksinkertaista laskea ihan päässälaskun avulla, ja kun yhtälöön lisätään vielä priimasiittiöitä tuottava mies, on erinomaiset lähtökohdat taattu. Näissä biologisissa prosesseissa on niin monta eri tekijää joiden on mentävä putkeen, ja kai tuurillakin on jonkinlainen osuutensa asiaan. Täytynee seuraavalla kerralla olla aivan extrahuolellinen ja varmistaa kroppansa todellinen ja paras valmiustila ennen kuin päästetään uutta siementä matkaan. Saapuisi nyt uusi kierto pian, jotta saataisiin se todellinen ovulaatiopäivä kiinni niin, että se mahtuu myös luovuttajan aikatauluihin ennen hänen kesälomareissujaan.

Niin ja raskaustesti on tehty eilen kp 30. Puhdas negatiivinen eikä raskausoireita, joten raskaudesta kierron venyminen ei voi johtua. Joten odotellaan rauhassa ja ennenkaikkea kärsivällisin mielin ;)

2 kommenttia:

 1. Mä luulen, että hedelmöittymisasiat ovat niin korkeamman kädessä, ettei voi ainakaan yleistää että homma olisi (pelkästään)ajoituksesta kiinni. Tosin onhan se varmasti osittain siitäkin, mutta niin monesta muustakin asiasta.
  Omalla kohdallani näkisin, että ajoitus oli suuri tekijä. Kaksi inssiä ajoittui 1-2 päivää liian aikaisin ja niistä ei tärpännyt. Kolmas inssi ajoittui juuri täydellisesti ja silloin tärppäsi. Tosin kahdessa ekassa oli eri luovuttajakin. Ihan ensimmäinen inssi, josta tärppäsi, oli myös täydellinen ajoitukseltaan.
  Jos itse joutuisin jatkamaan hoitoja tai haluaisin vaikka yrittää myöhemmin uutta raskautta, panostaisin ajoitukseen. En enää käyttäisi rahojani hutiyrityksiin, edes yhtä päivää liian aikaisiin.
  Mutta niinkun sanottu, ei se ajoitus välttämättä jokaisen kohdalla ole se merkittävin tekijä, vaikka varmasti aika oleellisessa osassa onkin.
  Tsemppiä <3

  VastaaPoista
 2. Hoidoissa hyppiessä ajoitus korostuu. Me ollaan klinikalla jätetty inssi tekemättä jos ajoitus on esim viikonlopun vuoksi ollut "sinne päin". Nappiajoituksella natsasi. Toki siihen vaikuttaa muutkin asiat, mut ajoitus on yksi. Pakastettujen siittiöiden elinajasta kun en ole äkkiseltään löytänyt tietoa. Olen siinä ymmärryksessä et tuoretavara on pakastettua kestävämpää ja siittiöt pidempään toimintakykyisiä. (Edellyttäen et sperman laatu täyttää normikriteerit.) Näin ollen ajattelisin, et jos kehon kemiat natsaa ja palikat on kohillaan, ei ajoituksen pitäisi olla ihan minuutin päälle. Toivottavasti kesä kuitenkin tuo tullessaan nappiosuman :)

  VastaaPoista