maanantai 22. elokuuta 2016

Rakkulasaldo

Se oli tämän päiväisessä follikkeliultrassa pyöreä nolla. Eli ei mennyt tämä homma kuten siinä kuuluisassa strömsössä.

Olin klinikalla jo hyvissä ajoin, ja pääsin reilusti etuajassa tutkittavaksi. Lääkäri ultrasi molemmin puolin, ei mitään. Ei yhtä ainutta rakkulaa. Tämä ei ehkä kaikkien korvaan kuulosta pahalta, mutta minuun uutinen osui kipeästi ja lujaa. En osannut ollenkaan odottaa tällaista ja kuvittelin automaattisesti, että tottakai siellä kasvaa edes jonkinmoinen johtofolli.

Juuri kun kaiken piti olla hyvin, alkaa kehoni laittaa vastaan. Lääkärin mukaan on ihan normaalia, että muutama kierto vuodessa saattaa olla sellainen, jossa ovulaatiota ei tapahdu. Mutta miksi nyt? Miksi helvetissä juuri nyt, miksei tämä voinut käydä aiemmin, kun vielä odottelin hoitoihin pääsyä? Vai onko minussa jotain vialla, jos en ovuloi enää ollenkaan? Jos kaikki onkin merkkiä jostakin vakavammasta? Maaliskuussa kyllä ovulaatio tuli testin mukaan ajallaan, ja tuolloin lääkäri löysikin kp10 johtofollin, joka oli 12 mm kokoinen, eli hyvin pieni mutta kasvoi kuitenkin. Nyt kp12 ei mitään. Ei pienintäkään johtorakkulaa.

Pähkäiltiin, mennäkö muutaman päivän päästä uudelleen ultraan, vaiko testailen kotona ovulaatiotesteillä, jos hymynaama sattuisi kuitenkin johonkin niistä ilmestymään. Lopulta päädyin jälkimmäiseen. Hoitajalle sopi hyvin järjestely, jossa teen testin, otan siitä kuvan ja lähetän sen hänelle sähköpostilla, näin voidaan varmistua siitä, että saan tiedon tuloksesta ajoissa aamulla. Testailen keskiviikosta alkaen neljän päivän ajan, ja jos mitään ei tapahdu, siirretään toivo seuraavaan kiertoon. Kotimatkalla päätin, että jatkan testailua vielä ensi viikollakin, jos kierto on sattunut venymään ja ovulaatio vielä löytyisi. Lähetän kuvia joko klinikalle tai jollekin kavereistani, kyllä ne aina joku mulle tulkitsee. Mutta en voi luovuttaa, vaikka pahalta tämä tuntuu. On niin hedelmätön ja tyhjä olo.

Mikään lyhin mahdollinen tie tämä ei ole ollut. Toki ymmärrän, ettei ole fiksua valittaa. Toiset ovat joutuneet käymään vuosien hoidot läpi, itselläni ei ole vielä edes vuotta ensimmäisestä klinikkakäynnistä. Yritän aina muistaa tämän, kun toivo meinaa pettää. Olisin halunnut kysyä lääkäriltä, että onko tämä vakavaa, ja tarkoittaako ovuloimattomuus, etten ehkä koskaan saakaan lasta. Kysymyksiä olisi ollut useita, mutta nielin vain itkua enkä saanut sanaakaan sanotuksi niihin liittyen. Keho päätti laittaa suunnitelmilleni hanttiin enkä voi kuin odottaa ja seurata tilannetta. Jos tilanne pysyy yhtä surkeana seuraavassakin kierrossa, lääkäri väläytti jo mahdollisuutta rakkuloita kypsyttäviin lääkkeisiin. Toivoisin niin, ettei sellaisia tarvittaisi. Mutta jos on pakko niin on pakko, sillä mennään mitä eteen annetaan.

Eli nyt kassi olalle ja hipsimään kohti apteekkia. Olisinpa tilannut testit aiemmin Raskauskeijusta, nyt en ehdi sitä tehdä koska tilaus ei mitenkään ehdi keskiviikoksi perille. Olen kyllä jo luopunut toivosta tämän kierron osalta. Jos tässäkään vaiheessa yksikään folli ei ole kasvanut, niin kuinka se ehtisi kasvaa ennen uutta kiertoa? Ja vaikka kasvaisi, siitä tuskin olisi hedelmöityskelpoiseksi jos se jää kuitenkin hyvin pieneksi (onko koolla sitten merkitystä hedelmöittymistodennäköisyyden kanssa? Sitä en tiedä). Kysyin mahdollisuutta johtofolliin vielä muutaman päivän päästä. Saattaa olla että se vielä kasvaa, voi olla että ei. Kaikki on mahdollista. Teen testit kuitenkin lääkärin suosituksesta ja katsotaan sitten, mihin tilanne vie. Joka tapauksessa ei hyvältä näytä.

4 kommenttia:

 1. Voi kurjuus :( Olen pahoillani puolestasi. Varmasti olo on nyt pettynyt.
  Tiedän sen fiiliksen, kun ylipäätään kaikki menee metsään näissä lapsiasioissa. Kun sitä jatkuu tarpeeksi pitkään, alkaa jo usko loppumaan. Mutta ei luovuteta, vaan pusketaan vaan kovempaa eteenpäin!
  Mulla on munasoluja kasvattava hormoni käytössä ja se on ihan helppo: pistos päivässä, eikä satu yhtään. Kannattaa ehkä kokeilla jossain vaiheessa, jos munikset ei itsekseen kasva. Lääkäri kyllä tietää parhaat tropit ja niksit :)
  Toivotaan, että seuraavasta kierrosta pääsisit yrittämään!!

  VastaaPoista
 2. Noita pistoksia on tosiaan pakko alkaa kokeilla, jos tilanne pysyy vielä samana seuraavan kierron jälkeenkin. Mitä enemmän nyt olen tätä asiaa täällä itsekseni miettinyt, sitä enemmän pelottaa, ettei tästä välttämättä koskaan tule mitään. Vaikka järki sanoo, että hoitoja on monenlaisia ja suurin osa lopulta saa lapsen, silti en voi tälle tunteelle mitään. Jos jollakin on kokemuksia tuosta johtorakkulan kasvamisesta vielä samassa kierrossa, vaikkei ultrassa vielä näkynyt mitään, kuulisin niistäkin mielelläni. En tosiaan vain enää jaksa uskoa, että tähän kiertoon saataisi ovulaatiota. Kunpa vain tietäisin, missä nyt on vika ja miksi... :(

  VastaaPoista
 3. Täällä kans pakko käyttää muniksia kasvattavaa hormonia. En muuten ovuloi ja sainkin diagnoosiksi ovulaatiohäiriön. Itsellä kokemuksia letrozoleista eli tablettivalmisteista sekä myöskin pistettävästä menopurista, josta oli erittäin hyvä vaste. Mikäli tämä viimeksi tehty inseminaatio ei tuota haluttua tulosta, joudun pistämään paljon aikasemmin. Mutta se ei satu, ei sitten yhtään. Apua ehkä joudut pyytämään, sillä menopurissakin täytyy sekoittaa neste ja kuiva-aine keskenään ja katkoa lasiampulleja. Tosin voihan jotain toisenlaistakin vastaavaa lääkettä olla tarjolla, joka ei ole noin monimutkainen. Tsemppiä kovasti!

  VastaaPoista
 4. Kiitos paljon tsemppauksesta! :) Noita lääkkeitä taitaa tosiaan olla saatavilla kaikenlaisia. Uskon, että sopiva löytyy jos sellaista tarvitsen. Toivo on jo seuraavassa kierrossa, jospa kroppa sitten toimisi jo paremmin :)

  VastaaPoista