Opaskoira Oona ja muut karvalapset
Havulinnun Oona, kutsumanimeltään Oona on 04.03.2007 syntynyt pienehkökokoinen, käyttölinjainen labradorinnoutaja. Oona on toiminut opaskoirana kahden vuoden ikäisestä alkaen, ja on ollut siitä asti samalla koirankäyttäjällä, eli minulla. Koulutuksen virkaansa se sai Vantaan opaskoirakoululta.

Työssään Oona on erittäin tarkka ja tunnollinen koira. Kaikkein parhaan tuloksen saamme, kun liikumme sen kanssa kaksin. Jos takana kulkee muu tuttu henkilö, varmistaa koira aina väliin onko kyseinen henkilö vielä mukana menossa vilkaisemalla taakseen, eli joskus keskittyminen voi hieman herpaantua. Suojatiet, bussipysäkit, tiet niin oikealle kuin vasemmallekin, penkit, tiskit ja kassat, portaat, ovet sisään ja ulos, hissit jne löytyvät mallikkaasti pyydettäessä.

Oona osaa lukea käyttäjäänsä loistavasti. Jos sanon, että nyt on kiire, se reipastaa askeltaan ja alkaa toimia normaalia ripeämmin, tarkkuudestaan kuitenkaan tinkimättä. Jos olen jostakin syystä eksyksissä tai menossa väärälle reitille, se hyvin usein tajuaa tilanteen ilman, että siitä tarvitsee erikseen ilmoittaa, ja palauttaa meidät molemmat oikealle tielle. Koira oppii nopeasti uusia paikkoja, kuten kauppa, apteekki, metroasema, ja mitä milloinkin milläkin tavoin nimettyinä sille opetan. Se oppii yhdistämään nimet paikkoihin hyvin nopeasti, jo parin ensimmäisen kulkukerran jälkeen, eikä minun tarvitse sitä enää juuri kulkiessamme niihin ohjeistaa.

Luonteeltaan Oona on aina ollut hyvin vilkas, utelias ja eläväinen koira. Uusiin ihmisiin (sekä eläimiin mahdollisuuksien mukaan) se tutustuu ensimmäisen sekunnin aikana tavatessa. Tuttavuutta se tekee nuolemalla ja tunkemalla syliin, eikä huomiota ja rapsutuksia voi koskaan saada liikaa. Se viihtyy lähes kaikissa kodin askareissa mukana omalla tavallaan osallistuen. Häntä heiluu tauotta, ja joka paikkaan on päästävä tutustumaan. Kaikenkaikkiaan Oona on erittäin sosiaalinen ja ihmisrakas koira. Luonteensa takia Oona on työssään myös hyvin herkkä ulkopuolisille ärsykkeille. Vastaan tulevan ohikulkijan alkaessa jutella sille ja osoittaessa sille muita selkeitä huomioimisen merkkejä, keskeytyy sen työnteko välittömästi ja mielenkiinto siirtyy uuteen henkilöön. Vaikka työvaihde Oonalle palautuukin takaisin nopeasti, ei ainuttakaan keskeytystä tule aiheuttaa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, ettei Oonaan ja opaskoiriin yleensäkään kiinnitetä minkäänlaista huomiota silloin, kun koira on työtehtävässään. Osa opaskoirista kykenee jättämään ulkopuoliset häiriötekijät huomiotta, kun taas toiset tarttuvat niihin heti. Oona on herkistä koirista todella hyvä esimerkki. Työn ja vapaa-ajan erottaa helpoiten aina opaskoiran valjaista. Valjaiden ollessa koiran päällä, se on töissä ja sille on ehdottomasti annettava työrauha. Vapaalla, ilman valjaita Oona on kuin kuka tahansa lemmikkikoira. Sitä voi paijata, silittää ja sille voi jutella kuten muille eläimille.

Voisi sanoa, että Oona on täydellinen opaskoira juuri minulle. Siltä löytyy vauhtia, paljon järkeä ja tilannetajua, sekä kyky ratkaista monenlaisia tilanteita. Yhteistyömme sujuu oikein mallikelpoisesti, enkä voisi oppaaltani enempää toivoa.

Oonan löydät myös
Facebookista
sekä Oonan omasta
Blogista
jota päivitellään sillointällöin, kun tulee enemmän koira-asiaa. Perheemme kissapojat löydät heidän
Blogistaan!


Matti Jaakko Kalevi, kutsumanimeltään Kalevi, syntynyt 5.7.2007.

Kalevi on paljon ja erittäin kovalla äänellä kehräävä maatiaiskissaherra, oman arvonsa tunteva tyyppi. Jos hän vaikkapa päättää maata keskellä kulkutietä, hän siinä myös makaa ja muut saavat väistää. Perheen sekä tuttujen kesken Kalevi on sosiaalinen ja erittäin ystävällinen kissa. Vieraiden seurassa se on ollut aina hieman arka ja seurailee menoa etäämmältä. Kalevi tutustuu vieraisiin omaan tahtiinsa, kaikki sujuu hienosti kunhan muistetaan mennä hänen tahdissaan: Kalevi tutustuu ensin muihin, vasta sitten muut pääsevät tutustumaan häneen.


Uolevi Santeri Aapeli, kutsumanimeltään Uolevi, syntynyt 27.5.2007

Maatiaiskissa Uolevi on tuttujen sekä tuntemattomien seurassa erittäin sosiaalinen, ystävällinen, utelias ja koko perheen pomo (no ainakin eläinlaumassa... :)). Myös erittäin paljon kehräävä herra pitää muut kurissa ja järjestyksessä ja huolehtii siitä, ettei ruoka-aikana jää ilman ravintoa, niinpä joskus on mentävä väliin sovun ja ruokarauhan säilyttämiseksi. Uolevin leikki-ikä ei pääty koskaan. Leluiksi kelpaavat kaikki kissanleluista kyniin ja koruihin. Päivänokosensa hän tahtoo ottaa rauhassa ilman häiriötekijöitä, ja joskus turhanpäiten herättelevä saattaakin saada pientä osumaa terävästä kynnestä. Uolevi on luonteeltaan Kalevia hieman pehmeämpi, tottelee paremmin kieltoja ja antaa sohvalta tilaa myös muille.

Tämä kolmikko viihtyy sulassa sovussa, ovat erittäin kiintyneitä toisiinsa sekä parhaita ystäviä keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti