tiistai 1. elokuuta 2017

Terveellisempi herkutteluvinkki: Proteiinivohvelit

Se ihana vastapaistettu, lämpöinen, molemmin puolin päältä rapsakka ja sisältä suussasulava vohveli hillolla, kermavaahdolla ja jätskillä on tuttu herkku meistä lähes jokaisen aamu- tai iltapalapöydässä tai muuten vain kahvi- tai teehetkissä. Ja onhan se hyvää - ei siitä pääse mihinkään.

Kuvittelin joitakin vuosia taaksepäin, ettei parempaa versiota vohvelista ole. Olin kyllä kuullut proteiinipannareista- ja letuista, mutta pidin niitä vain superterveellisesti elävien tyyppien juttuna - sellaisten, jotka ovat totaalisesti kieltäytyneet kaikesta "oikeasta" hyvästä ja tekevät näitä proteiinihömpötyksiä herkkujen korvikkeeksi. Mietin, ettei mikään proteiiniversio mitenkään voi oikeita vastaavia korvata, ei mitenkään. Kun herkutellaan niin silloin herkutellaan kunnolla, ja terveellinen ruoka on erikseen.

En tarkalleen muista milloin kelkkani alkoi kuin vaivihkaa kääntymään, mutta aloin pikkuhiljaa kiinnostumaan myös näistä niin sanotuista terveysherkuista :) Lopullinen käännös taisi tapahtua pian sen jälkeen, kun kävin Trainer 4 You:n ravintovalmentajakoulutuksen. Aloin olla vastaanottavaisempi proteiiniletuille-, jäätelöille ja pirtelöille. Melko pitkään niiden valmistaminen itse oli vain ajatuksen tasolla, mut lopulta pistin tuumasta toimeen. Ja onneksi niin tein, sillä olisin tosiaankin jäänyt paitsi todella paljosta.

Proteiinipannari / lettu / vohvelitaikinasta on olemassa monta variaatiota. Netistä googlettamalla jokainen varmasti löytää itselleen sen sopivimman. Tässä olisi nyt teille oma versioni, jota useinmiten käytän noihin kaikkiin kolmeen. Näissä ovat niin proteiinit, hyvät rasvat kuin myös kuitukin saatavilla maukkaassa muodossa. Vohveliversio on ihan uusi juttu, sitä kokeilin ekan kerran vasta nyt alkukesästä ja kuvatkin ovat sieltä lähtöisin. Letut ja pannarit ovat tässä keittiössä jo vakkarikalustoa :) Nämähän sopivat esimerkiksi vaikkapa aamiaiselle, välipalaksi tai iltapalapöytään. Mulla nämä kuuluvat jälkimmäiseen, sillä aamuisin oon niin uninen ja yleensä sen verran kiireinen, ettei kärsivällisyys ja aika riitä vaikka tekisin taikinan jo edellisiltana jääkaappiin odottelemaan paistoa :)


Tarvitset:
1 dl rasvatonta maitoa
0,5 dl kaurahiutaleita
Kaksi mitallista Vi-Shape vaniljan makuista proteiinijauhetta
2 kananmunaa
1 banaani

Taikinan valmistusvaihe on varsin yksinkertainen: Laita kaikki aineet blenderiin ja sekoita sillä tasaiseksi taikinaksi. Paista vohveliraudassa, taikinasta tulee noin neljä vohvelia.

Täytteeksi voi laittaa esimerkiksi marjoja (kesällä kannattaa hyödyntää tuoreina), hedelmiä, rahkaa, maapähkinävoita... Vaihtoehtoja on paljon. Jos haluaa pitää kokonaisuuden terveellisenä, täytteet kannattaa toki valikoida sen mukaisesti :)


Lopputulos on ihanan vaniljainen, banaani antaa vielä kivaa lisämakua vohveleihin. Ja voittaa kyllä perusvohvelinkin, tai ainakin pääsee yhtään valehtelematta tai edes liioittelematta samalle viivalle. Koostumus on hieman normivohvelia murenevaisempi, mutta kovinkaan suurta eroa ei mielestäni näillä ole.

Ps. Ehkä saatatte muistaa viime syksyisen pähkinäisen banaanisuklaa- proteiinipirtelön, jonka ohjeen tännekin jaoin, sen voi käydä nappaamassa
Täältä.
Nyt tätä kyseistä pirtelöä jonkin aikaa oon välipalajuomana pienen muokkauksen jälkeen käyttänyt joten vinkkaan teillekin, että jos ei pähkinästä piittaa, niin sen tilalla kannattaa kokeilla kaurahiutaleita. Heitin niitä sekaan ihan mutu-tuntumalla, ehkä parin tai maksimissaan kolmen ruokalusikallisen verran. Tulee ihanan täyteläistä ja toimii, saa vähän kuitulisäystä siinä samalla. Eikä niitä pähkinöitäkään pakko ole pois jättää, mut saattaa tulla ehkä vähän liikaa tavaraa ainakin omaan makuuni. Näitä kannattaa testailla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti