torstai 9. heinäkuuta 2015

Valokuvakriisi jatkuu sittenkin

Kirjoitin pari postausta taaksepäin kuvaamisen vaikeudesta näkövammaisena. Kerroin, että päästän epävarmuuden menemään ja kuvaan mitä osaan, enkä ota asiasta sen kummempaa stressiä. No mutta... Tapahtui jotain. Aloin jostain syystä googlettaa kamera-asiaa tarkemmin. Senhän jo tiesinkin, ettei iPhonellakaan ole mahdollisuutta siihen parhaimpaan laatuun. Aloin miettiä, että jos sittenkin ostaisin digikameran. Jonkun ihan peruskameran, jolla saisi kuvia, jotka olisivat laadultaan hieman puhelinta parempia. Olisi kiva niin lukijoille kuin itsellekin. Lukijoille siksi, että he saisivat katsella hyviä kuvia ja minulle ihan vain siitä syystä, että tietäisin kuvieni olevan parempia. Ensin olin varma, että joku sadan euron peruskamera riittää, eikä tarvitse sen enempää kunnon materiaaliin sijoittaa. Muutama googletus antoi kuitenkin selvät pelisäännöt siitä, millainen kameran tulee olla, jos kuvia meinaa todella julkaista blogissaan, ja tilanne muuttui täysin toiseen suuntaan. Todellakaan mikään halppiskamera ei ole ok. Sain huomata, että monella, siis hyvin monella bloggaajalla on käytössään kunnon järjestelmäkamera. Tavallinen digipokkari on vain kakkoskamerana hätätapauksia varten, jos sellainen on pakko olla, mutta sillä välineellä ei kummoisia kuvia tule. Luin useiden ihmisten jättämiä kommentteja eri blogeihin. Kanta on selvä: Bloggaajan on julkaistava lähestulkoon ammattitason kuvia, jotta blogin seuraaminen olisi mahdollisimman silmää miellyttävää. Maailma on kovin visuaalinen paikka, ja kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Googletin useita kertoja, syötin hakukenttään bloggari ja kamera, bloggaajan paras kamera, kaikenlaisia sanayhdistelmiä ja lähes poikkeuksetta tuli samat tulokset joka paikasta. Järkkäri. Niitä tuloksia selaillessa tuli olo, ettet voi mitenkään olla vakavasti otettava bloggaaja, jos et omista hienoa järkkäriä ja osaa muokata sillä ottamiasi kuvia viimeisenpäälle kuntoon. Vaikka omistaisit parempilaatuisenkin pokkarin, se ei riitä muuta kuin juuri sen kakkoskameran paikalle. Ja ne ruokakuvat... Ilman järkkäriä? Ei, ei ja ei!

Mun täytyy myöntää, että tuon kaiken luettuani koko bloggaamisesta ja varsinkin kuvaamisesta syntyi mulle niin paljon paineita, että aloin miettiä omia mahdollisuuksiani bloggaajana. En ole mitenkään erityisen paljon mainostanut tai jakanut blogiani missään, tai tehnyt mitään suurta työtä saadakseni lukijoita vielä. Syynä tähän on se, että halusin saada ensin ulkoasun edes jollakin tavoin kuntoon. Halusin sivut-otsikon alle tietolinkit, jonkinlaisen kuvaustekstin blogille ja tarkistuttaa ensin jollakin, ovatko aiemmin lisäämäni kuvat millään tavoin toimivia. Vasta nyt tämän kesän aikana olen alkanut panostamaan tähän koko juttuun enemmän. Esittelysivun sain tehtyä vasta vähän aikaa sitten, koko bloggerin käyttöön olen syvemmin perehtynyt vasta viimeaikoina. Facebooksivun sain luoduksi tänään. Vielä on toki tehtävää, kuten uusi, omannäköiseni banneri, mutta siihen uskon saavani apua joltakulta ystävistäni tai muualta. Sen tekeminen kokonaan yksin ei ehkä onnistu. Hiljalleen kaikki alkaa olemaan kuitenkin sillä tavoin kunnossa, että voin alkaa hissukseen jakamaan juttuja esimerkiksi Facebookiin ja ylipäätään tekemään postauksia useammin. Tai niin ajattelin. Kynnys blogini esittelyyn, ja esimerkiksi muihin suosikkiblogeihini (joista vain osan olen listannut omaani) kommentoimiseen nousi viime yönä nollasta sataan. Tämä voi kuulostaa osan mielestä ihan hullulta, mutta kuva-asiat nyt ja tulevaisuudessa kauhistuttavat minua juuri nyt. Miten tästä koko hommasta voi tulla mitään, jos hyvän blogin edellytyksenä ovat täydelliset kuvat? Kehtaako tätä missään esitellä?

Järjestelmäkamera. Sitähän mä harkitsin vielä muutama päivä sitten. Josko sen joskus hankkisin. Keräsin siitä tänään tietoa melkoisen litanian. Tällä hetkellä luulen, että sellainen on mun todella vaikea, ellei jopa mahdoton käyttää. Järkkäri tarvitsee paljon lisätarvikkeita, useita objektiiveja ja ties mitä. Jostain luin, järkkärin kanssa kuvatessa olevan suuremmat mahdollisuudet kuvan epäonnistumiseen kuin perus pokkarilla, jos hommaa ei hallitse. En nyt muista tarkalleen mistä se johtui, mutta esimerkkinä kasvokuvia otettaessa toinen silmä saattaa näyttää erilaiselta kuin toinen, joka on sitten osattava muokata samanlaiseksi kuvankäsittelyohjelmilla. Ja se vasta noloa olisikin, jos tulisin julkaisseeksi jotain vastaavanlaista täysin epämääräistä ja omituista höttöä. Lisäksi siinä on niin paljon ominaisuuksia ja nappuloita, asetuksia ja muita huomioitavia asioita aina ennen kuvausta, että veikkaan sen olevan poissuljettu kamera. Eli vaihtoehdoksi jää siis pokkari, jossa kuvanlaatu ei ole samaa tasoa. Mutta kelpaavatko sellaisella otetut kuvat blogiin? No, ainakin blogini erottuu muista hieman heikommalla kuvanlaadulla jos ei muuta :D Mutta vakavasti puhuen. Oon aikamoisessa pattitilanteessa näiden asioiden kanssa. Jos näkisin normaalisti ja sen puolesta pystyisin tosta vain kuvaamaan kaikenlaisilla laitteilla, hommaisin aloittelijalle sopivan järkkärin heti huomenna ja alkaisin opetella. Mutta koska tilanteeni on nyt tämä, on keksittävä jotain muuta, jos vaihtoehtoja löytyy. Voihan ehkä olla, että jostain löytyisi jokin järkkäri, jonka käytön voisin vielä joskus taitaa, mutta se vaatisi niin perusteellista tutkimista sekä tutustumista niihin siten, että saisin pitää kokeilussani pidemmän pätkän ajan useita malleja, mikä ei nyt taida olla mahdollista. Mun käyttööni sopivan järkkärin löytäminen on sama kuin etsisi nuppineulaa valtameren pohjasta. Pokkareita varmasti löytyy paljon helpommin. Täytynee tehdä vielä selvitystyötä asian tiimoilta. Olen niin perfektionisti kaikessa mitä teen, ja aina jää vaivaamaan, jos olen jotain onnistunut hutiloimaan. Tottakai myös mun blogissani on kuvien oltava täydellisiä, viimeisen päälle laitettuja ja ammattilaisen näköisiä, kun kerta muillakin on... Pitääkö? Löytyykö järjestelmäkamerattomia bloggareita? Arvaisin, että noin yksi tuhannesta saattaisi olla sellainen.

Mutta siihen asti kunnes saan ongelman ratkaistua, mennään vielä niillä blogimaailman kauhistuksilla - kännykkäkamerakuvilla :) Yritän keksiä jonkin keinon. Se on ainakin nyt selvää, että uusi kamera on ostoslistalla - ja se vaatii hieman enemmän rahaa kuin sen satasen. Ehkä kolme tai neljä. Ken tietää. Ehkäpä käytettynä voisi saada edullisemmin? Bloggaaminen olisi kiva harrastus, jossa toivoisin voivani kehittyä vielä joskus paremmaksi. Ja kaikkihan on itsestä ja omasta motivaatiosta kiinni. Välillä vaan tulee vastoinkäymisiä, mutta uskon että niistä selvitään vielä. Siitä olen kovasti iloinen, että sain vihdoin ja viimein nuo gadgetit sellaiseen järjestykseen kuin ne halusinkin. Tai lähinnä yritin muokata sivut-gadgetia, ja vihdoin siinä tänään onnistuin. En tiedä kuinka ne oikeasti näkyvät, mutta nyt oman tietokoneeni puheohjelman mukaan ne näkyvät ennen varsinaisia blogitekstejä, kuten ohjelma näyttää suurimmassa osassa seuraamissani blogeissa. Näin sen halusinkin, koska se on ilmeisesti hyvinkin yleinen paikka juuri tuolle gadgetille. Muut olkoot vielä nykyisessä paikassaan. Siirtelen niitä myöhemmin jos joskus siltä alkaa tuntua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti