keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Puhki on

Kävin aamusta klinikalla ultrassa. Lääkäri aloitti tutkimuksen ja totesi pian, että limakalvo on loistava. Sitten oli ihan hiljaista, kauan. Hän ultrasi ja ultrasi, etsi jotain ja jo siinä vaiheessa tiesin että peli on menetetty. Lopulta lääkärikin totesi arvaukseni ääneen: Sitä munarakkulaa ei enää tossa oikealla puolella ole, se on valitettavasti ehtinyt jo puhjeta.

Miten näin pieni takapakki voikin tuntua niin pahalta, jääkylmältä rätiltä päin kasvoja. Vaikka kuinka ymmärtää, ettei tämä missään tapauksessa ole maailmanloppu. Tämä kierto nyt vain meni ohi ja seuraava on jo nurkan takana. Kuukausi tai pari sinne tänne ei kaada maailmaa. Nieleskellen nousin tutkimuspöydältä ja pukeuduin. Lääkäri lohdutti, että tällaista aina väliin tapahtuu muillekin, ja että ensi kerralla sitten onnistuu paremmin. Haluan ajatella ja uskoa, että tällä oli jokin tarkoitus. Ehkäpä, vaikka folli näytti perjantaina hyvältä ja oli kasvanut odotetusti, ei tällä kertaa sisältänytkään hedelmöittymisen kannalta niin laadukasta munasolua, että oli parempi pudottaa se pois pelistä ja säästää siittiöt suotuisampaa kertaa varten. Miten muuten voisin asiaan suhtautua? Voivottelu ja tapahtuneen jossittelu eivät nyt auta, asiat menivät näin eikä tälle mitään voi. Ovulaatio on tapahtunut luultavasti eilen, eli maanantain testaaminen tosiaankin meni perinpohjin pieleen ja positiivinen tulos jäi huomaamatta. Koska munasolu on irrottuaan hedelmöittymiskykyinen vain vuorokauden, eikä takeita sen tarkasta irtoamisajankohdasta ollut, olimme lääkärin kanssa yhtä mieltä siitä, ettei siittiöitä kannata hukata nyt kun onnistumistodennäköisyys olisi lähes olematon.

Otin lääkärin ehdotuksesta mukaani reseptin Letrozoleen, jotka on määrä aloitella seuraavan yrityskierron alussa. Lääkkeen tarkoituksena on kypsyttää munasolua niin, että se tapahtuisi hieman nopeammin ja kasvaisi ehkä suuremmaksi, jos ovulaatiotakin saataisi hieman aikaistetuksi, nythän se mitä luultavimmin tapahtui kiertopäivänä 17, mikä on kyllä kieltämättä vähän myöhäinen. Seuraava yritys menee todennäköisesti tammikuun lopulle, koska ensi kierron otollisimmat päivät inseminaatiolle sattuvat näillä näkymin joulunpyhien tienoolle.

Positiivista tässä on se, että nyt ollaan ainakin saatu varmuus että ovulaatio tapahtuu ja munasolu irtoaa, eikä sen suhteen ole mitään häikkää. Tämä on hyvä uutinen, ja näillä tiedoilla on hyvä jatkaa. Kuulisin muuten mielelläni, jos teillä lukijoilla on kokemuksia Letrozolesta, onko toiminut odotetulla tavalla ja kuinka munarakkulat ovat lähteneet kasvuun? :)

Testaamisen helpottamiseksi keinojen kartoitus on vielä vähän vaiheessa. Eilen kokeiltiin niin, että otan pienen videopätkän testistä, jonka lähetän eteenpäin. Kuvaaminen onnistui, mutta lähettämisestä ei tullut mitään. Kokeilin Facebookia, sähköpostia ja ties mitä, mutta mikään ei sujunut toivotulla tavalla. Lopulta päädyin laittamaan pätkän Youtubeen kaikkien silmäparien pällisteltäväksi :), jonne lähetin linkin ja vastaanottaja sai sen avatuksi. Itseasiassa se on siellä piilotettu video, eli kenenkään linkistä tietämättömän ei pitäisi saada sitä käsiinsä, mutta aion sen silti poistaa. Onhan tällainen vähän liian henkilökohtaista tietoa esittää kaikelle kansalle :) Muutakaan vaihtoehtoa en siinä hädässä keksinyt, tämä oli ainoa mieleen tullut ratkaisu. Video oli laadultaan ihan ok, ja testitulos oli negatiivinen, joten siitäkin voin siis päätellä puhkeamisen tapahtuneen eilen ja lh-huipun tulleen jo maanantaina.

4 kommenttia:

 1. Ikävä kuulla, että tämä kierto meni sivu suun. Toivotaan, että joulukuussa tai tammikuussa kaikki osuisi kohdalleen ja ovulaatio löytyisi helpommin!

  VastaaPoista
 2. Mulla on ollut letrozolit mukana alusta asti, koska mulla on niin epämääräiset kierrot, joten näiden pikkunappien avulla sain ne jotenkin pysymään kasassa. Aluksi mulla oli annostus 2,5mgx1 kp3-7, mutta follit kasvoi edelleen tosi hitaasti, joten annos tuplattiin, josta sit olikin parempi vaste jo huomattavasti. Mut sit sain vielä pienelle menopur-pistoksille reseptin, koska folleja piti todellakin herätellä. Sivuoireita näistä ei ainakaan mulle tullut ollenkaan :)

  Mulle lääkäri sano, et letrot on siitä parempia, että ne ei ohenna limakalvoa, kun taas clomifenillä on se taipumus. Toinen mitä haluan huomauttaa jos käytät Gelee royale tabletteja, niin en suosittele käyttämään näitä kahta samanaikaisesti, koska olen kuullut et gelee royale sisältää estrogeeniä ja letrozolin on tarkoitus vähentää sitä hetkellisesti toimiakseen oikein. En ole lääkäri, niin en osaa sanoa varmaksi. :) tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. Voi ei :( Olen pahoillani. Onneksi uusia kiertoja ja yrityksiä tulee, mutta ymmärrän tuon pettymyksen täysin. Etenkin kun klinikalle tulee joulutauko, eikä välttämättä pääse heti seuraavasta kierrosta yrittämään. Mutta sitten ollaan tammikuussa samaan aikaan jännän äärellä :)

  VastaaPoista
 4. Raija kiitos, toivotaan että viimeistään tammikuussa asiat alkaisi sujua vähän reippaampaan tahtiin eteenpäin! :)

  Nipsu, kiitos näistä kokemuksista ja tiedoista! Mulla loppuu tuo Gelee Royale-kuuri nyt joulukuussa, joten sit täytyy varmaan olla jatkamatta sitä enää. Mä itseasiassa luulen, että noiden kapseleiden ansiosta ovulaatiokin aikaistui, en tietysti varmaksi tiedä mutta veikkaan niin. Voihan sen vielä lääkäriltä varmistella et kannattaako käyttää, mutta ehkä parempi että jätän väliin ettei tuo lääkitys mene siksi pieleen :)

  Bea toivotaan, että tammikuussa päästään molemmat oikeasti tositoimiin. Tuolla klinikalla jossa käyn, ei ole joulutaukoa, on vaan pyhäpäivät kiinni ja aukeaa taas 27. joulukuuta. Mut oon silloin toisella puolella Suomea ja ovulaatiokin saattaa osua pahaan aikaan, joten taidan suosiolla jättää sinne tammikuulle. Ei mene joulu stressatessa ja ovulaatiota kytätessä. Yksi välikierto ei ole niin paha, tammikuussa sitten uusin voimin taas eteenpäin :)

  VastaaPoista