keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Tuloksia ja uusi lääkitys

Tänään tulivat verikoetulokset klinikalta. Kyselin aamupäivästä niiden perään, kun ne ehtivät jo parin viikon ajan pyöriä mielenpäällä ja lääkäri soitti vielä myöhemmin takaisin.

Progesteroni oli kunnossa, siinä ei ollut häikkää mutta kilppariarvo oli vähän siinä ja siinä. Kun googletin, että normaalit viitearvot ovat 0,3-4, niin mulla se oli nyt 4,1. Ei siis pahasti kohonnut, mut kuitenkin sen verran että tulin lopputulokseen, että asiaa täytyy vähän korjailla. Lääkärin mielestä arvo on ihan riittävän hyvä eikä haittaa hoitojen jatkamista, vaikkakin hän myös totesi että yleensä hedelmöityshoidoissa sen toivotaan olevan 2,5. Sain valita kokeilenko Thyroxinia laskemaan arvoa vai mennäänkö ilman. Arvojen laskusta voi olla hitusen verran apua raskauden alkamiselle tai sitten sillä ei ole merkitystä, mutta kokeilla voi. Jotenkin tälleen maallikon näkökulmasta tuntuu ero noissa arvoissa aika suurelta, ja tuskin tuota pienempää lukemaa turhaan suositaan. Kaipa sillä on jonkinlainen merkitys onnistumismahdollisuuksien kannalta.

Siksi tartuin heti tilaisuuteen. Otan mieluusti kaikki mahdolliset tarjotut keinot käyttöön, kunhan vain tulisin raskaaksi. Napsin Thyroxinia nyt kuukauden verran, jonka jälkeen otetaan uusi labra ja katsotaan kuinka lääke on vaikuttanut. Seuraava inseminaatiokin ajoittuu näillä näkymin joulukuun alkuun juuri sopivasti.

Kysyin vielä ohimennen lopuksi, että kai Lugesteron on kuitenkin mukana keltarauhashormonin normaaliarvoisesta tuloksesta huolimatta. Lääkäri totesi siihen vain että katsotaan sitä sitten kun hoito on lähempänä. On kyllä jännä kuinka toiset lääkärit suosittelevat näitä lääkitysjuttuja helpommin, kun taas toiset suosivat luonnonkiertoja hoidoissa kauemmin. Toinen lääkäri samalla klinikalla ehdotti aiemmin, että Lugesteron voitaisi ottaa mukaan ihan varmuuden vuoksi tukemaan hormonitoimintaa vaikka labrat olisivat kunnossa. Tämä lääkäri jonka kanssa tällä kertaa asioin kannattaa selvästi luomukiertoihin tehtäviä hoitoja - tämän olen laittanut merkille jo aiemmin hänen kanssaan hoitoja suunnitellessani, koska hoidettavalla kuten nyt mulla tosiaan ei ole todettu mitään, mikä jarruttaisi saati estäisi raskautumista, tuota kilpparia nyt lukuunottamatta eikä sekään mikään suuri häiriö ole, kunhan vähän keikkuu. En jäänyt puhelimessa tiedustelemaan, mitä ja miksi sen Lugesteronin kanssa tarvii vielä miettiä, siitä ehditään keskustella myöhemminkin lisää.

Noista kapseleista minä en joka tapauksessa aio luopua, tuli mitä tahansa. Olen hakenut apteekista jo ekan satsin, ja pakkaus odottaa nyt tyhjennystä lääkekaapissa. Haluan kokeilla senkin kortin, haluan tehdä ihan kaiken voitavan että raskaus saataisi jo alulle, vaikka sitten reilummilla lääkemäärillä. Aion ehdottomasti ottaa Lugesteronin tukemaan seuraavan inseminaation onnistumista, kun siihen on kerta reseptikin jo aiemmin kirjoitettu. Toinen lääkäri puhui, että progesteroniarvo voi heitellä eri kierroissa, joten siksikään en luota omaan kehooni vaan käytän ilomielin tarjottuja hormonivalmisteita apuna.

Uumoilinkin varovaisesti viime kierrossa, että ehkä progesteroniarvo saattaisi olla ainakin jotakuinkin kunnossa. Ovulaation ja sen jälkeinen luteaalivaihe oli helppo huomata naamakukinnasta ja rintatuntemuksista. Ihan jokaisessa kierrossa noita ei tule, ja jos jotain voi sen perusteella päätellä, niin laimeampina kuukausina saattavat arvot olla matalemmalla. Nyt sitten vain odotellaan seuraavaa kiertoa, johon alan syödä Letrozolia pitkästä aikaa. Hui, kohta sitä mennään ja tässä alkaa todella jo jännittämään. Nyt en sano mitään, en usko tai epäile, en ajattele tai kuvittele - toivon vain hiljaa mielessäni. Aika sitten näyttää taas...

5 kommenttia:

 1. Sanoisin, että hyvä kun otat Thyroxinin kokeiluun, mun mielestä 4,1 on tosi korkea arvo jos haluaa raskautua. Meidän klinikalla raja on 2,5 inseminaatioihin ja IVF-hoitoon 2. Jos on korkeampi niin lääkitys, että saadaan arvot lähemmäksi yhtä. Tietysti lääkäriä kannattaa kuunnella, mutta mielestäni tuolla arvolla oli vähän erikoinen kommentti.

  VastaaPoista
 2. Mulla on myös sellainen tunne että on kannattava kokeilu tuo Thyroxin. Luotan kyllä lääkäriinkin, mut oli noiden arvojen välinen ero sen verran suuri, että vähän epäröivin tunnelmin lähtisin seuraavaan inseminaatioon jos ei koitettaisi saada lukemia alemmas. Vaikkei mulle vielä kovin montaa inseminaatiota olla tehty, niin nyt jälkeenpäin mietin, että ehkä tämä on saattanut olla jarruna kiinnittymiselle ja raskauden alkamiselle. Kannatti todella käydä verikokeissa.

  VastaaPoista
 3. Normaalisti tuolla arvolla ei tarvita tai aloiteta lääkitystä, mutta kun on vaikeuksia tulla raskaaksi niin ilman muuta kannattaa ottaa Thyroxin avuksi ja kokeilla auttaisiko se. Itselläni oli samaa luokkaa ja kun aloitin lääkityksen, niin jaksoin yhtäkkiä valvoa paljon pidempään. Jaksoin jopa katsoa ensimmäisen kerran elämässäni euroviisut loppuun asti. :D

  Minullekin sanottiin että raskauden alkamisen kannalta optimaalinen arvo on alle 2,5. Pahimmillaan minulla on ollut vain 0,4. Lääkäri soitti minulle illalla ja käski heti vähentämään annosta. Olin ollut aamulla verikokeessa ja oli sanottu että saan kysellä tuloksia puhelimitse. Ilmeisesti menee johonkin hälytyslistalle, kun on riittävän pahasti häikkää tuloksissa. :)

  VastaaPoista
 4. Kansainväliset suosituksen on, että THS pitäisi olla alle 2.5. Itse olen aikoinani saanut kilpirauhasen vajaatoiminta diagnoosin Saksassa. Suomessa olevinaan olisin ollut viitearvoissa. Yleensä vajaatoiminnassa tuo THS on kohonnut, eli aivolisäke piiskaa kilpirauhasta tuottamaan T4V-hormonia (vajaatoiminnassa laskenut), joka puolestaan muuntuu vielä T3V muotoon. Pelkkä THS arvo ei siis sinällänsä oikein kerro mitään. Raskauden aikana ainoa hormoni, joka lävistää istukan on T4V eli sen pitäisi olla kohdillaan ja mieluiten korkea kuin liian matala, koska vaikuttaa sikiön aivojen kehitykseen. Itse kävin raskausaikana vääntöä neuvolalääkärin kanssa arvoista. Lääkityksen kanssa kun tuo THS saa olla mittaamattomissa (eli niin pieni arvo) ja millään muulla kuin tuolla T4V:llä ei ollut merkitystä. Tuo THS arvosi on kyllä tosi korkea minustakin, mutta itse mittauttaisin tuon T4V arvon myös. Minulta kanssa vaadittiin ennen IVF hoitoa, että THS on alle kaksi (on ollut lääkityksellä jo vuosia, eli ei ollut ongelma). Ja siitä on muuten kanssa tehty tutkimuksia, että kohonneet THS arvot eli yli 2.5 lisää keskenmenon riskiä.

  VastaaPoista
 5. Annika: Itsekin odotan kovasti tuolta lääkkeeltä sitä, että ylimääräinen väsymys häviäisi kun sitä on nyt viime aikoina, tai itseasiassa jo viime keväästä alkaen ollut jotenkin tavallista enemmän. Olen kuullut, että lääkkeestä saattaa olla apua siihen. Olis aivan ihanaa herätä aamulla niin, ettei ole lähes puolikuolleena sängyssä eikä meinaa saada itseään ylös millään. Voi ehkä olla niinkin, että tuo kohonnut ths-arvo tekee väsymystä, kun mitään anemiaan viittaavaakaan ei ole todettu :)

  JB: Nyt kun googlesta asiaa tarkemmin selvittelin niin huomasin, ettei tosiaan pelkkä ths kerro kaikkea ja mietinkin, että klinikalla on varmaan syytä otattaa koko paketti uudelleen. Mulla on kuukauden päästä labra jossa katsotaan ettei arvo putoa liian matalalle. Siinä kohtaa täytyy muistaa kysellä tätä tarkemmin :)

  VastaaPoista