sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Kasvaa ja rehevöityy - ensimmäinen kurkistus parvekepuutarhan antimiin

Tänä vuonna aloitin istutuspuuhat ajoissa. Viime kesän pienistä epäonnistumisista oppineena (istutin osan kasveista hieman liian myöhään eivätkä kaikki ehtineet tuottaa satoa) kävin puutarhahommiin käsiksi jo huhtikuun puolivälissä. Yöt alkoivat olla tuolloin suhteellisen lämpimiä, ja koska lasitetulla parvekkeella mahdollinen yöpakkanen ei kasveihin aivan niin tujusti pure kuin maahan istutettaessa, kävin luottavaisin mielin multien ja siementen kimppuun.

Kasvattelen hyvin harvoin ns. koristekasveja. Olen kyllä kauan aikaa haaveillut suuresta ruusupenkistä parvekkeella ja viitisen vuotta taaksepäin siellä viihtyi muratti ja rönsylilja, mutta aina se kaikki muu on vain jäänyt - hyötykasvit ovat vieneet mennessään. Mikä onkaan sen ihanampaa kuin herkutella kesäisin oman puutarhan antimilla :) Lajikkeet ovat joka kesä aikalailla samat joitakin vuosittain vaihtuvien mieltymysten mukaisia muutoksia lukuunottamatta. Niinpä tällekin kesälle valikoitui suurin osa niistä tutuista ja turvallisista, joita aina kaupan vihanneshyllyistä ostoskoriini talvisin keräilen. Viime kesäinen kirsikkatomaatti vaihtui tänä keväänä perunaan, ja herneet ja kurkut jätin tällä kertaa istuttamatta. Sipuli on uusi juttu, katsotaan kuinka se parvekeympäristössä viihtyilee. Tomaattia olisin mieluusti kylvänyt, mutta etsimääni kirsikkatomaattilajiketta ei ollut Honkkarista saatavilla ajankohtana jolloin ostoksia tein. Ehkä sen vielä tämän kesän satsiin ehtisi jos olisi oikein nopea, mutta viimeistään ensi kesänä... Onneksi mulla on suurikokoinen parveke, jonne kyllä mahtuisi vaikka ja mitä.

Mitä sitten puutarhaan kuuluu tässä vaiheessa kevättä?


Ensimmäinen kuva 27. huhtikuulta ja toinen on räpsäisty tänään 6. toukokuuta. Kaikki postauksen kuvat on otettu salaatin kanssa samalla aikataululla. Istutin viime kesältä jääneet salaattisiemennauhat parvekelaatikkoon. Näistä piti pussin kyljessä olevan selostuksen mukaisesti tulla keräsalaattia, mutta ei tämä koskaan kerään muotoutunut. Enemmänkin sanoisin tämän olevan lehtisalaattia, mutta oikein maukasta ja rapsakkaa kuitenkin :) Harmikseni en muista lajikkeen nimeä, mutta viime kesänä istutin tätä muistaakseni pariin otteeseen. Tämä on hyvin nopeakasvuinen ja satoisa lajike.Hoidin tosiaan tämän kevään siemenshoppailut Hong Kongin tarjonnasta, joka on ainakin omiin tarpeisiini oikein riittävä ja valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Sipulit bongasin vähän sattumalta, joten niidenkin kasvattelua jo pidemmän aikaa mielessä pyöritelleenä nappasin ne mukaani. En erityisemmin ollut tutustunut sipulin kasvatukseen ennalta, ja vasta kotona, kun sipulit olivat jo mullassa aloin googletella asiasta enemmän. Erilaisia kasvuohjeita ja muita aiheeseen liittyviä juttuja selatessa tuli vähän sellainen tunne, että näinköhän tästä hyvä tulee. Sipuli tuntui vaativan vähän sitä sun tätä; tietyntyyppisen maaperän / mullan, ne tulisi peitellä noin 20 cm syvyyteen mullassa jne - useista artikkeleista sain mielikuvan että onnistuneessa sipulissa on erityisen paljon tärkeitä huomioonotettavia asioita, ja aloin jo olla sitä mieltä, ettei sieltä mullasta välttämättä mitään koko kesänä pilkistele. Vaan kuinkas ollakaan nyt ollaan jo näin pitkällä. Lopputulosta on vaikea ennustaa eikä minulla ole mitään käsitystä siitä miltä sipulin kuuluisi valmiina näyttää / tuntua, mutta alku näyttää ihan lupaavalta. Pienikin sato olisi jo voitto :)Ehdoton kestosuosikkini on basilika, joka kuuluu aina osaksi parveketta... Salaateissa, kastikkeissa, erilaisten ruokien muuten vain koristelussa... Tämä nyt vain on täydellinen yrtti, jota on aina oltava perusvarustuksena kaapissa joko tuoreena tai kuivattuna.Kuukausimansikka on melko hidaskasvuinen, sen itämisaika on noin 35-50 vuorokautta. Mut hiljaa hyvä tulee. Toivoisin runsasta satoa, mutta ensimmäisenä kesänä näillä tuskin pakastinta täytellään. Parvekelootasta poimitut pienetkin maistiaiset riittää mainiosti.

Perunan parvekekasvatuksesta ja sen helppoudesta on netti pullollaan erilaisia uutisia ja artikkeleita. Kiinnostuin tästä jo viime kesänä, mutta olin liikkeellä liian myöhään enkä enää siemenperunaa löytänyt. Nyt ostin 10 kg Timo-lajikkeen siemenperunaa ja peittelin ekaan satsiin 5 kg mollukoita kahteen Biolanin
Valmiiseen kasvusäkkiin,
joka sisältää mullan ja lannoitteen koko kesän tarpeisiin. Kasvusäkki on todella yksinkertainen tapa huolehtia kasvien riittävästä ravinteesta ja lannoitteesta, sillä ainoa mitä itse tarvitsee muistaa on säännöllinen kastelu. Se on sopiva valinta myös aloittelijalle, mikäli kasvien lannoittaminen ja mullan ravintopitoisuusasiat mietityttävät. Kuten näkyy, perunakin viihtyy kasvusäkissä loistavasti - tai ainakin varsien kasvu on lähtenyt käyntiin ripeästi, mutta mitä mullan alla tapahtuu, se nähdään sitten kesäkuun puolivälin paikkeilla. Silloin teen ensimmäisen perunannoston ja istutan toiset viisi kiloa kasvamaan, josta satoa on odotettavissa elokuulle :)

Tämän kaiken lisäksi parvekkeella on tuloillaan myös chili ja paprika, jotka hiljalleen kehittävät satoa omissa ruukuissaan. Niistä ei vielä ole kuvia, mutta kunhan ne saavat vähän taimiinsa lisäpituutta laitan nekin tänne näkyville. Viime kesänä chili yllätti positiivisesti melko runsaalla palkomäärällä, mutta paprika valitettavasti oli myöhässä, ja kylmät ilmat saapuivat ennen kuin se ehti tuottaa hedelmää vaikka ensimmäiset maistiaiset olivat jo lähellä. Toivotaan että tänä kesänä käy toisin :)

2 kommenttia:

  1. Mä aina kuvittelen seuraavana keväänä laittavani jotain hyödyllistä parvekkeelle kasvamaan. Ja kesällä havahdun siihen, että kaikilla muilla on salaatit sun muut hyvin tuloillaan, mutta mun parvekkeella kasvaa vaan koirankarvoja... Lupaavalta näyttää sun kasvatukset!

    Olisko sulla mitään ideaa, mitä voisi tukahduttavan kuumalla parvekkeella muuten ees kasvattaa..? Ilman että pitäisi olla useaan otteeseen päivässä kastelemassa mullat kosteiksi...

    VastaaPoista
  2. Mullakin oli jossain vaiheessa vuosia sitten tuo sama tilanne, että mietin aina keväisin laittavani parvekkeelle edes jotakin, vaikka vaan yrttejä tai jotain muuta ihan pientäkin että olis jotain mitä kasvattaa. Mutta se aina vaan jäi ja jäi, kunnes sitten yhtenä keväisenä päivänä otin kasvijutut asiakseni ja menin puutarhamyymälään ostoksille. Siitä se sitten lähti, enkä oikein osaa enää kuvitellakaan parveketta, jossa ei kesäisin kasvaisi jotain, ja mielellään montaa eri kasvilaatua :)

    En osaa sanoa mikä olisi se kaikista parhaiten kuumuudessa viihtyvä kasvi. Mulla nämä kaikki joutuu hellettä tällä hetkellä kestämään, koska parveke on lasitettu ja siellähän on yhtä kuuma kuin saunassa :) Kastelen kaikki kasvit kerran päivässä, ja perunat vaatii kerralla muita reilusti enemmän vettä. Hyvin ne ovat pärjänneet nyt niin kuin muinakin kesinä. Avaan parvekelasit aina ihan selälleen päivisin, että ilma edes vähän kiertää eivätkä kasvit pääse läkähtymään kuumuudessa. Sanoisin, että mitä tahansa mikä ylipäätään parvekkeella viihtyy, voi kasvattaa helteestä huolimatta, kastelun ja mahdollisten parvekelasien avaamisen kun vain muistaa niin hyvä siitä tulee. Ja nythän on vasta toukokuun puoliväli, eli jos vielä laitat esimerkiksi salaattia, yrttejä, perunaa tai vaikka jotain kesäkukkia niin ehdit mainiosti!

    VastaaPoista