tiistai 29. toukokuuta 2018

Pottusadon jännitysnäytelmää


Parvekkeeni kasvikokonaisuus sai pari viikkoa sitten täydennystä. Oli pakko käydä vielä multa- ja parvekelaatikko-ostoksilla, koska nälkähän tuppaa kasvamaan aina syödessä :) Kylvin lisää siemenperunaa pariin multasäkkiin. Yksi satsi päätyi vielä pahvilaatikkoonkin, koska multaa jäi jäljelle mutta kasvatuslaatikot loppuivat kesken. Ja nyt kun sitä ruusupenkkiä ei ole, ostin pari pussillista kesäkukkasiemeniä ja istutin ne tuomaan parvekkeelle väriä ja pientä vaihtelua hyötykasvien sekaan. Tosin olen esittänyt pientä toivetta, että josko saisin ylioppilaslahjaksi ruusuntaimia, jotta myös ruusumeri saataisi aikaiseksi jo tämän kesän ihailtavaksi.

Kesäkukkasekoitus pitää sisällään mm. kehäkukkaa, ruiskaunokkia ja tarhakukonkannusta. Laitoin joukkoon vielä toisen pussin pelkkää ruiskaunokin siementä. Valitsin helposti kasvatettavia, olosuhteiden osalta suht vähän vaativia lajeja joista kuitenkin tulisi kaunis kesäkukka-asetelma koristamaan parveketta, jos ne vain saavat meillä kasvurauhan. Kaikki noiden pitkien parvekelaatikoiden kasvit ovat jo useamman kerran joutuneet kissojen talsinnan alle, joten niiden tuottama sato sekä ylipäätään täyteen mittaansa kasvu on vielä suuri arvoitus...

Siemenperunaa jäi vielä reilusti pussiin jäljelle, ne istutan vasta kun ensimmäinen sato on nostettu...

Niin se sato. Näin äkkiseltään on vaikea sanoa, onko sitä edes tulossa ja jos, niin millainen. Sen suhteen elän kerrassaan jännittäviä aikoja. Nythän on niin, että lopputulos näillä näyttää melko laihalta. Tai luulen ettei meillä uusiin perunoihin mitenkään varsinaisesti ainakaan hukkumaan päästä. En todellakaan ole peruna-asiantuntija, enkä tiedä missä vaiheessa mukulat minkäkin verran kehittyvät, tai missä kohtaa niitä pitäisi alkaa mullasta kaivamalla löytyä.

Istutin Timoa ensimmäisen kerran 13. huhtikuuta, jolloin ilmat olivat vielä suht viileät - ei helteestä tietoakaan. Tästä varhaisperunalajikkeesta pitäisi tulla syötävän kokoista pottua noin 60-70 vuorokaudessa. Aloin jo malttamattomana kaipailla pientä tilannepäivitystä siitä, mitä mullan suojissa on tässä vaiheessa meneillään, niinpä eilen päätin työntää sormet multaan ja selvittää, onko kehitystä tapahtunut. Yhtään mukulanalkua en mullan alta tavoittanut - vain pelkkää ns. varsistoa toisiinsa yhdistävää rihmastoa varsien alla. Toki kasvuaikaa on vielä jäljellä, mutta eikö tässä vaiheessa jo jotain kasvua pitäisi tapahtua muuallakin kuin varsissa? Nehän erittäin laajalti rehottavat valtoimenaan ja korkeutta niille tulee valehtelematta ainakin se kymmenisen senttiä viikossa.

Juttuhan on nyt niin, ettei google kerro asiasta juuri halaistua sanaa. Turhauttaa, että netti tarjoaa tietoa jos vaikka millaisiin muihin vähemmänkin tarvittaviin pulmiin ja kysymyksiin, mutta perunan kehitysvaiheista ei löydy juuri muutamaa lausetta enempää. Yritän nyt lohduttautua sillä, että kasvuaikaa tosiaan on jäljellä, mutta pahoin pelkään että tämän kesän osalta sato taisi mennä lopullisesti persiilleen ja jotain täytyy ensi kesänä koittaa tehdä toisin.


Vaikka toinen erä siemenperunaa pääsi multaan kuukauden ensimmäistä myöhemmin, alkaa se kohta kiriä kiinni ekaa satsia varsikasvussa. Lämpimät kelit lienee olleet edesauttamassa asiaa. Ja idätys ennen istutusta. Siemenperunan idätystä peräänkuuluttavat monet, tai oikeastaan lähes kaikki perunankasvatussivustot, sillä se aikaistaa satoa. Jos joku tietää jotain varhaisperunan mukulankehitystahdista, olisin kovin kiitollinen tiedoista :)

Jäädään seuraamaan tilannetta. Yritän päivitellä näiden kuulumisia taas heti kunhan uutta ilmenee. Nyt voidaan vain odotella ja ristiä sormet ja varpaat ettei istutus- ja kasteluvaiva menisi ihan kokonaan hukkaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti