lauantai 23. maaliskuuta 2019

Labratulospohdintaa

Kävin viime maanantaina labrassa otattamassa lääkärin määräämät verikokeet, joita olikin melkoinen litania. Suurin osa; maksat, munuaiset, verensokerit jne olivat arvoiltaan mainiot, mutta jotain pientä heittoa toki löytyi joskaan ei ehkä ihan sellaista mikä voisi välttämättä ainakaan täysin selittää nämä epäonniset hoitoyritykset.

Lääkäri oli kirjannut D-vitamiinin olevan selkeästi matalan, sekä b12-vitamiinin ihan siinä rajalla, kuitenkin se on viitearvojen sisällä, mut tarkkoja arvoja en tähän hätään muista. Koskaan en ole eläessäni syönyt d-vitamiinia purkista. Se ehkä selittänee jatkuvan väsymyksen ja ajoittaisen heikkovointisuuden ja huimauksen. En ole myöskään sitä auringossa pitkiä aikoja kerrallaan viihtyvää tyyppiä, joten en ihmettele että arvot heittää. Se, onko sillä sitten tekemistä lapsettomuuden kanssa - en tiedä. Raskausaikanahan D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeä juttu, joten voisi näin maalaisjärjellä kuvitella että jos ja tässä tapauksessa kun elimistöllä ei ole sitä mistä ottaa, sylkee se mieluusti pihalle kaiken sellaisen joka sitä vaatisi vielä lisää. No, mee ja tiedä.

Olin vähän pettynyt siitä, ettei ferritiini ollut kovinkaan matala, sillä sitä vähän olin toivonut josko siitä olisi saanut edes osasyyn tälle tilanteelle. Arvo siinä oli 51 ja kilpirauhasessa 3.jotain. Hedelmöityshoidoissa kilpirauhasen tulisi olla kuulema maksimissaan kaksi, eli heitto siinäkään ei ole mikään hirvittävä.

Eli ei noista labroista selkeää vastausta kai saanut, tai minä en ainakaan niistä juuri viisastunut eikä omaan järkeen käypää varsinaista syytä sieltä löytynyt, paitsi tuo D-vitamiinin puute jos sillä nyt on merkitystä. Onhan tämä tietenkin vaan tällaista itsekseen pohdintaa, ja voihan olla että lääkäri ammattilaisena selittää asioita vielä vastaanotolla tarkemmin ja löytää jotain huomioita joita en itse edes osaa ajatella. Aion kysellä kuitenkin kilpirauhaslääkereseptin perään, josko se saataisi sinne alle kahteen. Kaikki täytyy tehdä, olkoonkin ettei sillä juuri ole väliä kun heitto arvossa on niin pieni. Klinikan oma lääkäri aikoinaan kilpparikokeen jälkeen sanoi, ettei silloinen 4.1 arvo ole huono, ettei siitä kannata huolehtia eikä hoidot siksi epäonnistu, mutta kirjoitti Thyroxin-kuurin jonka söin. Noissa kilpirauhashormoneissa on käsittääkseni sellainen hankaluus, että jos ei lääkettä käytä jatkuvasti niin arvot helposti pompsahtaa takaisin lähtöruutuun tai lähelle sitä.

Itse mieluusti korjaisin noita heittäviä arvoja, mutta katsellaan nyt mihin kaikkeen lääkäri alkaa reseptejä kirjoittamaan. Rautalisäkään ei olisi pahitteeksi, yritän nyt tarttua toivoon, että jos ferritiiniä saisi vähän nostettua niin siitäkin voisi olla apua, osalla se huitelee jopa yli sadan. Ahdistaa mietiskellä näitä juttuja yksin. Tahtoisin jo päästä lääkärin pakeille käymään läpi tätä kaikkea. Vitamiineja toki voisi ruveta jo tankkaamaan. Jos teillä on suositella hyviä vitamiinivalmisteita niin laitattehan niistä vinkkiä kommenttiboksiin :)

2 kommenttia:

  1. D-vitamiinista sen verran, et ei kannata syödä sit jotain 10mikrogramman tabletteja, hyöty on aika turha, mä en tajua miks noin pieniä määriä edes myydään aikuisille täällä kylmässä harmaassa Suomessa :) Ite suosittelen puhdistamon super d-vitamiinia, joka on 100mikrogrammaa, kesäisin välttämättä määrän ei oo pakko olla noin korkea, mut ostaisin sit ehkä 50mikrogrammasia :)

    VastaaPoista
  2. Olen seurannut matkaasi, mutta oikein muuta en osaa sanoa kuin, että hurjasti tsemppiä! Sen verran kuitenkin osaan sanoa, että tuo THS-arvosi on surkea. Ja noin yleisesti se pitäisi ottaa mahdollisimman aikaisin aamulla (8-10 välillä, koska THS:llä on tapana laskea aamun jälkeen ja myöhemmin otettu näyte antaa virheellisesti parempia tuloksia. Suomessa nuo viitearvot on nostettu liian ylös... itse sain aikoinani kilpirauhasen vajaatoiminnasta diagnoosin Saksassa, koska oma arvoni oli juuri 3 ja risat, kun kansainvälinen ja Saksan raja on 2.5 ja tuollaisella yli kolmen THS arvolla tosiaan ei olisi koskaan kannattanut mitään hoitoja tehdä... ja sitten jos THS on ylhäällä, sillon pitäisi ottaa T4, joka sitten kertoo jo vähän enemmän elimistön tilasta ja mahdollisesti myös T3 (tämä tosin on itselläni taidettu ottaa vain kolmesti kymmenen vuoden aikana). Ja koska kyseessä on hormoni kropan palautuminen normaaliksi lääkityksen alun jälkeen vei itselläni heittämällä puolisen vuotta... näkyvimmät oireet itselläni oli väsymys, huonovointisuus ja sitten tuo, että jatkuvasti pyörrytti... helteellä meinasi kesällä ennen lääkitystä mennä taju aina ulkona liikkuessa. Itselläni se oli paksuksi pahataessa tosiaan alle 1 lääkityksellä... tosin ferritiinit sitten olivat alle 20 (nyt on oma kymmenen vuoden ennätykseni ja saivat mitattua 24) ja sillä ei kyllä ollut mitään merkitystä omalla kohdallani raskaaksi tulemisen kannalta... ovat nämä vain ihan henkimaailman juttuja valitettavasti. Mutta oikeasti tuo THS kannattaa hoitaa kuntoon ja etsiä jostain osaava lääkäri... jos ei muuta niin ainakin olo pitäisi helpottaa :)

    VastaaPoista