maanantai 8. elokuuta 2016

Mehevä kaurainen mustikkapiirakka

Perjantain mustikkametsäreissulla keräsin parisen litraa mustikoita, joista sitten leivoin kesän ensimmäisen mustikkapiirakan. Nyt onnistui jopa omasta mielestä sen verran hyvin, että on pakko laittaa ohje tänne talteen, niin sen muistan ja voin sitä käyttää myös jatkossa, ja tietenkin vinkiksi myös teille lukijoille, jos joskus tällaista kaipailette :) Ohje sopii mainiosti myös raparperi- tai omenapiirakalle, sekä toki muille marjapiirakoille. Tämä ei tietenkään ole sieltä terveellisimmästä päästä - voita ja sokeria ei olla säästelty. Mutta silloin kun leivotaan, leivotaan kunnolla ja oikeista aineksista. Mietin kyllä hetken, tekisinkö mustikoista jotakin terveellistä. Vaikka smoothien, tai säästäisin kaurapuuron kaveriksi, mutta lopulta päädyin tähän oikein toimivaksi ja maukkaaksi osoittautuneeseen ratkaisuun enkä kadu laisinkaan :) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.


Pohja:
125 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Täyte:
2 dl (1 prk) kermaviiliä
0,5 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
Mustikoita niin paljon kuin mahtuu, laitoin kaiken mitä keräsin.
Muruseos:
50 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
2,5 dl kaurahiutaleita
Vatkaa taikinan voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munat joukkoon. Sekoita toisessa astiassa vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri hyvin keskenään. Lisää kuivat aineet vaahtoseokseen ja sekoita hyvin. Taikinasta tulee melko jämäkkää. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan tasaisesti. Suosittelen isohkoa, korkeareunaista vuokaa, pienistä vuoista taikina voi kohota yli, vuoan halkaisija väh. 30 cm. Kaada mustikat päälle. Sekoita keskenään kermaviili, munat, sokeri ja vaniljasokeri ja kaada seos mustikoiden päälle. Sekoita vielä kaurahiutaleet ja sokeri erillisessä astiassa, jonka jälkeen nypi se voihin niin, että seos on kuivahkoa, murumaista ja irtonaista. Ripottele kauramuru piirakan päälle tasaisesti. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa tunnin ajan. Pohja on sen verran paksu ja täytettä on paljon, että uunin tehosta riippuen yleensä kypsyy noin tunnin. En suosittele korkeampaa lämpötilaa, ettei kauramuru käristä ennen aikojaan.

Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Meillä upposi ilman mitään lisähöystettä, on todella täyttävää ja hyvää :) Ainoa mitä tekisin toisin, on kauramurun määrä. Sitä olisi saanut olla enemmän. Siitä tulee piirakalle ihanan rapea päällinen, mutta kerros oli mielestäni hieman liian ohut. Sen voisi ehkä jopa kaksinkertaistaa, jotta se tulisi kunnolla esiin muun piirakan mausta. Testaan tämän suuremmalla annoksella varmasti joskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti